Zo je hebt het huis aan kant, de ramen gezeemd en je kijkt naar buiten…… Wat zie je dan? Zwerfafval, hondenpoep, onkruid? Niet het ideale plaatje.
Jouw omgeving heeft invloed op jou. Binnen ben je hier helemaal zelf verantwoordelijk voor, maar hoe zit dit buiten de voordeur? Eindigt jouw verantwoordelijkheid buiten de voortuin?
Cirkel van invloed
- Wat denk je als je buiten afval ziet liggen?
- De volgende dag ligt het er nog steeds. Wat doet dat met je?
Boosheid en frustratie zijn nu niet bepaald positieve emoties en kosten je energie. Zou jij je kunnen voorstellen, om zonder erbij na te denken, het afval op te ruimen en weg te gooien en je goed te voelen over jouw actie?
Buiten heb je te maken met afval van anderen. Of het nu door de wind is meegenomen uit een overvolle kliko of dat het bewust is neergegooid. Wanneer we tegen onszelf blijven zeggen dat wij het niet gedaan hebben en het dus onze verantwoordelijkheid niet is, zet je jezelf buiten spel. Je maakt jezelf machteloos en je ervaart negatieve emoties over het feit dat het afval daar ligt. Wat als we het verhaal dat we onszelf vertellen achterwege laten, maar feitelijk constateren dat er iets ligt en dan beseffen dat je er zelf wat aan kunt doen. Jij bepaald het resultaat en hoe jij je erbij voelt.
- Wat doe je als je ziet dat er bewust iets op straat wordt gegooid?
- Wat voel je dan?
We vinden er wat van, gelijk gaat het hoofd verhalen bedenken en daar komen weer emoties bij kijken. Wat als we ook hier het verhaal dat we onszelf vertellen loslaten en blijven bij de feiten?
Voorbeeld, ‘hé jongeman/mevrouw (oid) ik geniet zo van deze mooie dag en wat het nog beter zou maken is wanneer jij jouw afval in de prullenbak gooit.’ Stilte….
Krijg je een negatieve reactie terug, blijf zelf vooral neutraal: ‘Ik vind het jammer dat je zo reageert, dat is nergens voor nodig.’ Eventueel, het afval zelf oprapen en weggooien. Negativiteit negeren.
Of tegen een groep: ‘Ik vind het heerlijk om te zien dat jullie samen plezier maken en het zou fijn zijn als jullie het straks weer netjes achterlaten zodat anderen daar ook weer plezier van hebben. Fijne avond nog!’
Je geeft positieve benadering zonder oordeel. Nooit het woord MAAR gebruiken, dan ontkracht je alles wat je daarvoor gezegd hebt. Wat wel werkt is vanuit jezelf praten en wat je feitelijk ziet en hoort. Je kunt er eventueel wat humor in gooien. Dit werkt overigens alleen als je er niet teveel moeite voor hoeft te doen.
Wat geef je door?
Opruimen begint bij het goede voorbeeld. Jong geleerd is oud gedaan. Mijn kinderen heb ik van jongs af aan verteld dat we niets op straat gooien maar in de prullenbak. Wanneer er wat op de grond viel pakte ik het op of liet ik het ze zelf oppakken en vertelde ik dan dat dit in de prullenbak moet anders is dit slecht voor de natuur en ik liet zien hoe het moest.
Ik heb mij op een gegeven moment aangemeld bij een actiegroep (Cleanup team Westland) in de buurt. Dit ging over zwerfafval in de vorm van PET flessen en blikjes. Samen met mijn zoon gingen wij dan met onze gele hesjes, handschoenen en vuilniszak de wijk door. En een lol dat we hadden!
Opvoeding als ze jong zijn speelt dus een grote rol. Het goede voorbeeld werkt ook op latere leeftijd motiverend! Wanneer je anderen de buurt ziet opruimen werkt dat aanstekelijk. Je complimenteert deze mensen en zult merken dat je zelf ook alerter rond gaat kijken. Misschien raap je zelf dan ook wel eens wat op. Goed voorbeeld doet volgen. Deze is ook leuk voor inspiratie met kinderen: Bieklien.
Nieuwe trend
Je kunt er zelfs een sport van maken! Twee vliegen in 1 klap.
- Heb je al eens gehoord van plogging en plandelen?
Plogging is een combinatie van joggen en afval opruimen, Plandelen = wandelen + plastic oprapen. Dus dat opruimen buiten is nog gezond ook!
Tot slot nog dit: samen kom je verder! Combineer plandelen met bijkletsen met een vriend of vriendin. Samen sta je sterk, samen geef je het goede voorbeeld, samen is gezellig en samen ruim je nog meer op! Misschien ga je nog een stapje verder en ritsel je de hele straat bij elkaar voor een opruim event. Ben jij betrokken, trek de rest er dan in mee. Goed voorbeeld doet volgen.
En dan nu wanneer je aan de slag gaat, heb vooral veel plezier! Bedenk hoe je te werk wilt gaan: wil je gewoon gaan lopen en grijpen wat op jouw pad ligt of ga je iedere m2 af scannen? Alles is goed, want je onderneemt actie en dat mag gevierd worden.
Wil je meer van dit? Lees dan dit artikel dat werd gepubliceerd door Haagse Handen.