De OrgaNICE Yourself Quarantaine Challenge

Je hebt wellicht een lichte verkoudheid, je voelt je niet ziek, maar toch moet je drie weken thuisblijven. Wat dan? Maak er het beste van!

OrgaNICE Yourself biedt jou de Quarantaine Challenge om het meest uit jouw weken te halen. Na drie weken is jouw huis en hoofd opgeruimd en ben je weer opgeladen om weer fris en fruitig aan de slag te gaan.

Dit stappenplan (met een beetje humor) is simpel te volgen. Iedere dag krijgt een ander doel en plan. Daar komt ie:

Dag 1 en 2: Op deze dagen is het belangrijk dat je vooral helemaal NIETS doet. Twee dagen chillen, bingewatchen op Netflix, boekje lezen. Alles wat je graag zou willen doen, maar hier in het dagelijks leven geen tijd voor hebt. Je bent zo druk om alle ballen in de lucht te houden. Deze dagen heb je verdient!

Dag 3: De voorraad is op. Je moet weer gaan hamsteren in de supermarkt. Maak eerst een plan voordat je de supermarkt betreedt. Zo doe je efficiënt boodschappen voor de hele week EN hoef je niet zo lang in de supermarkt te verblijven ? Je kunt jouw boodschappen uiteraard ook bestellen. Word je ook niet verleid door al het lekkers dat je zijdelings nog even meeneemt in jouw karretje. Helaas moet je wel tot eind maart wachten tot de bezorger komt. Tip voor bovenaan jouw lijstje: Wc-papier. Dit schijnt hèt product te zijn dat je nodig hebt tijdens een crisis.

Dag 4: Je bent opgeladen en de voorraadkasten zijn gevuld. Tijd om aan het huis te beginnen. Vandaag is de keuken aan de beurt. Een belangrijke plek want hier werk je aan jouw eerste levensbehoefte, eten en drinken. Daarom is het belangrijk dat het opgeruimd en hygiënisch schoon is. Pak eerst alles wat je nodig denkt te hebben om de klus te klaren (zoals een lege vuilniszak, poetsdoeken, schoonmaakmiddel). Dan ga je systematisch door de ruimte heen, bijvoorbeeld met de klok mee. Het aanrechtblad en de vloer moeten zo leeg mogelijk zijn. Is alles zichtbaar opgeruimd en schoon en heb je er zin in, pak dan de kastjes aan. Gewoon één voor één een kastje of lade. Vergeet tussendoor niet te eten en drinken!

Dag 5: Je hebt de eerste dagen liggen meuren op de bank of in bed, vervolgens heb je je in het zweet gewerkt. Tijd voor de was. Sorteer je was en kijk welke stapel de eerste prioriteit heeft. Verschoon gelijk je bed. Als je die er als eerste in doet, kan het er vanavond schoon weer op. Laat je dekbed gelijk luchten in het zonnetje.

Dag 6: De woonkamer, een hele belangrijke. Hier breng je veel van jouw tijd door. Eigenlijk passen we hetzelfde toe als bij de keuken. Verzamel benodigde spullen en begin in één hoek met de klok mee. Eerst het zichtbare en dan eventueel nog in kasten en/of lades. Heb je plekken waar spullen zich ophopen, dan kun jij je afvragen wat je zou kunnen doen om dit te voorkomen of hoe je die plek praktisch kan inrichten voor deze spullen.

Dag 7: De WC en badkamer krijgen een grote schoonmaak. Gooi alle ramen en deuren open en laat die frisse wind door jouw huis waaien. Je kunt gebruik maken van schoonmaakmiddelen die je kunt sprayen. Dan is het een kwestie van inspuiten, intrekken en misschien nog een lichte schuurspons eroverheen voordat je het afspoelt. Hard boenen op handen en knieën is echt niet nodig. Tenzij je dat heel graag wilt. Na het sprayen begin je hoog. Filters, roosters, vensterbanken, rand van de spiegel. Je eindigt onder het badkamerkastje. Dan is het tijd om WC en douche schoon te spuiten en klaar is Kees.

Dag 8: We zijn al door de eerste week heen. Gaat goed hè! De Quarantaine gaat niet op voor telefonische contacten dus pak die telefoon en ga jouw contacten eens langs. Wie heb je al lang niet gesproken. Facebook telt niet, gewoon even een belletje. Vooral naar de mensen die wellicht wat eenzaam zijn in deze tijd. Terwijl je telefoneert kun je best nog een wasje vouwen. Vergeet niet de ruimtes die je al gehad hebt iedere dag bij te houden. Met vijf minuten per ruimte ben je al klaar met opruimen en is alles weer aan kant. Heerlijk hè!

Dag 9: Jouw bed was al verschoont, maar de rest van jouw slaapkamer mag ook aangepakt worden. Van boven naar beneden, ieder hoekje en vooral ook onder jouw bed. Wanneer heb je voor het laatst jouw kledingkast bekeken. Misschien kan er wat weg? Trek hem leeg en richt hem in met de kleding die je het meeste draagt. Vervolgens kun je nog kijken naar gelegenheidskleding. Wees kritisch over de rest.

Dag 10: Zijn er kinderen en/of huisdieren in huis? Kinderen kunnen heel goed meehelpen. Geef ze een opdracht, een sopje of Netflix. Kinderspeelgoed schoonmaken is een optie vandaag. Gelijk even sorteren waar ze niet meer mee spelen en hier een doel voor bedenken. Kinderkamers ruimen, soppen, verschonen. In het geval van huisdieren, ook die meubels/mandjes/kussens lekker soppen en verschonen. Misschien een lekkere borstelbeurt om die uitvallende wintervacht op jouw bank te beperken.

Dag 11: Is er nog een kamer over die je nog niet hebt gehad. Dan is het vandaag de beurt aan die kamer!

Dag 12: Zo het hele huis heeft een beurt gehad, maar nu begint het zonnetje te schijnen en kun je niet naar buiten kijken! Weg met Chiara, Dennis en Ellen. Ramen lappen vandaag. Binnen en buiten. Goede workout. Zelf heb ik een hekel om met emmer sop, zeep, trekker aan de slag te moeten. Sommige merken hebben geniale ‘wonderdoeken’. Zo heb ik van Optidee een blauwe doek die je nat maakt en een droge doek. Hoppa streep loos schoon zonder gedoe. Met deze doeken is het ook geen drama als er een uur later weer een paar kinderhanden opstaan. Gewoon plaatselijk weer je doekjes en klaar. Overigens heb ik geen winstaandeel in Optidee, gewoon fan!

Dag 13: Vandaag kun je doen waar je eerder niet aan toe kwam of niet af hebt kunnen maken. Neem je tijd. Bijvoorbeeld voor jouw administratie…..

Dag 14: Kijk eens terug naar de start van de Challenge en loop alle dagen eens langs. Kijk eens wat een werk je hebt verzet en zie het resultaat terug in jouw huis. Goed gedaan! Geniet er maar lekker van vandaag. Voorstel: koop een bloemetje bij jouw lokale bloemist. Zo maak je jouw opgeruimde huis nog gezelliger.

Dag 15: Lets go outside! Jouw tuin, balkon, gedeelde buitenruimte of wat je dan ook hebt. Verwijder onkruid. Spuit de tegels schoon. Sop, schuur en olie de tuinset waar nodig. Toch nog even naar die lokale bloemist voor bloembollen. Maak daarna een selfie met #KeukenhofChallenge en plaats deze op Social Media. Je support hiermee ondernemers/boeren en je wordt zelf ook blij van kleurige bloemetjes wanneer je naar buiten kijkt!

Dag 16: De innerlijke mens wil ook wat. Pak eens een recept wat je al heel lang wilt maken, maar waar je tijd voor nodig hebt. Die heb je! Bestudeer jouw recept en maak een boodschappenlijstje. Houdt rekening met lege schappen, dus kies alvast wat alternatieve ingrediënten. Beetje flexibiliteit en creatief denken. OF ga koken met kinderen. Vraag hen wat ze willen eten, maak samen een boodschappenlijstje en laat ze helpen in de keuken.

Dag 17: Was het lekker gister? We komen vandaag in actie. Op YouTube kun je allerlei sportactiviteiten vinden die je makkelijk thuis kunt uitvoeren. Ga vandaag eens even op zoek naar oefeningen die jij leuk vindt om te doen en kunt volhouden. Maak er een vaste routine van om iedere dag te starten met wat oefeningen. Zo wordt lichaam en geest goed wakker.

Dag 18: We gaan nog een stapje verder. Ben je bekend met meditatie of Mindfulness? Online is veel te vinden. Fijne oefeningen. Ook voor kinderen om even een rustmomentje te pakken (stilzitten als een kikker bijvoorbeeld). Er zitten hele korte bij. Wanneer straks de drukte van alledag weer begint heb jij mooi een oefening van 1 minuut die je tussendoor kan doen om weer even te ontspannen.

Dag 19: Volgens mij is het wel weer tijd om dat bed te verschonen en misschien de koelkast en kastjes uit te pluizen voor spullen over de datum. Hoe staat het eigenlijk met jouw voorraadkast. Je kunt nu geld besparen door die leeg te gaan eten. Maak een planning en wat je eventueel nog nodig hebt aan verse ingrediënten.

Dag 20: En nu? Je hebt vast nog bergen WC-papier over. Online vind je recepten, spelletjes, sportieve oefeningen met WC-papier! Leef je uit!

Dag 21: Evalueer jouw drie weken. Wat ga je in het vervolg anders doen? Niet meer doen? En maak een plan. Straks begint het ‘normale’ leven weer en wordt je makkelijk weer opgeslokt door keuzes en taken. Vergeet dan de basis niet. Jouw huis waar je thuis kan komen en je rust en ruimte ervaart. Waar je kunt ontspannen, opladen en genieten.

Dit was de OrgaNICE Yourself Quarantaine Challenge! Ik hoop dat je weer gezond naar buiten mag treden, fit en met een opgeruimd huis en hoofd.

Bedankt voor jouw deelname aan deze Challenge (met een knipoog). Wees welkom om jouw resultaten op Social Media te delen met de hashtag #OrgaNICEYourself en/of #QuarantaineChallenge.